Ekstrovertti vai introvertti ja erityisherkkyys

26.1.2019 Yleinen
Introvertti kurkkii Aguimesin torilta kadulle

”Eikö introvertti ja erityisherkkä ole sama asia? Vai mikä se ero oikein on?” kysyi ystäväni. Lamaannuin. Kuten usein, kun läheiset eivät ole sitten kuitenkaan perillä siitä, mitä erityisherkkyys on ja esittävät siitä kysymyksiä. Olen niin erilainen kuin keskiverto ystäväni. Ja se tekee oloa hankalaksi usein. ”Hitto, eikö tämä koskaan lopu” ajattelin. ”No ei, ei koskaan” mieleni vastasi. Sain suuni auki: ”Erityisherkkä voi olla sekä introvertti tai ekstrovertti tai molempia” oli vastaukseni. Muuhun en sillä kertaa pystynyt. Harmitti tietysti jälkeenpäin, kuten usein minua kohtaamistilanteiden jälkeen harmittaa, etten pystynyt avaamaan erityisherkän ja introvertin eroa kunnolla. En siis pystynyt ”puolustautumaan” heti siinä paikassa. Tätä tapahtuu usein. Ja muutenkin ihmisten laittaminen laareihin, muottiin, on mielestäni varsin pulmallista. Itse kun olen sekä introvertti, että ekstrovertti. Ja totta tosiaan erityisherkkä. Moni ystäväni varmasti ihmettelisi, että väitän itseäni introvertiksi. Näin se kuitenkin on. Olen tunnistanut tämän piirteen vasta tutustuttuani erityisherkkyyteen. Huomaan viihtyväni varsin hyvin itsekseni, rauhassa. Oikeastaan se rauhassa ja yksin oleminen on minulle tärkeää ihan joka ikinen päivä. Ystävien seurassa ja töissä olen sujuva kommunikoija ja varmasti monien mielestä helposti lähestyttävä, jopa ekstrovertti. Olen myös esiintynyt pienestä pitäen musiikin parissa satoja kertoja. Olen jopa haaveillut esiintyjän urasta. Joten varmasti ystäväni ajattelevat minun olevan ekstrovertti.

Auringonlasku Benidormissa

Olen ollut tietyllä tavalla ujo pienestä asti. Ihmisten kohtaaminen on ollut aina jännittävää. Muistan tuhansia kertoja lapsena ja nuorena, että esimerkiksi minun oli todella vaikea lähestyä mukavia ja kauniita tyttöjä. Tai oikeastaan uskalsin lähestyä, mutta en koskaan uskaltanut todella sanoa, että olen kiinnostunut heistä. Eikä se jäänyt pelkästään tyttöihin, vaan ujostutti lähestyä uusi ihmisiä ylipäätänsä. Vaikka jollain kummalla tavalla olen aina pystynyt lukemaan ihmisen ja tilanteen hetkessä, tiennyt mikä on oikein tai aitoa. Silti olen pitänyt suuni kiinni. Pelännyt jotain. Miljoona sanaa on siis jäänyt sanomatta ujouteni takia. Toinen ujouden merkki näkyy työelämässäni. Joskus minun on lähes ylivoimaisen vaikeata tarttua puhelimeen ja sopia tapaaminen asiakkaan kanssa. Teen mielummin puhelinneuvotteluja, kuin kasvokkain tapaamisia. Joten ehkä se on ujoutta tai introverttiyttä. Tämä on ollut läsnä koko työurani ajan, eikä ole helpottanut koskaan. Nautin paljon auringonnousuista ja -laskuista. Yllä olevassa kuvassa olin lähtemässä kauppakeskukseen, koska kaipasin rauhoittumisen jälkeen hieman ihmisiä ympärilleni. Kumpi siis olin, introvertti vai ekstrovertti vai kenties ambivertti? Lopulta aivan se ja sama, auringonlasku on kuitenkin aina nätti.

Ekstrovertti minäni taas kaipaa hiljaisuuden ja rauhan jälkeen kontaktia ihmisiin. Ei välttämättä niinkään minglaamista isoissa juhlissa, vaan keskustelua pienen ihmisjoukkion kanssa. Parhaat bileet ovat aina olleet etkot pienellä porukalla. Baareissa en ole viihtynyt oikeastaan koskaan. Muistan jo nuoruudestani, että en esimerkiksi halunnut mennä abiristeilylle, koska koen laivat varsin ahdistaviksi ympäristöiksi. Ja nyt tajuan miksi. Siellä ei pääse rauhoittumaan oikeastaan ollenkaan. Entäpä sitten mökkiviikonloput saattika äijäporukan illanvietot. Nämä ovat kohdallani aivan kammottavia tilanteita. Niistä lisää tulevissa blogeissani.

Maailmankuulu laulaja Alanis Morrissette on erityisherkkä. Hän on varsin ekstroverttejä suosivassa työssä. Muistaakseni Alanis uupui uransa alkuvaiheilla ja on vasta nyttemmin tajunnut olevansa erityisherkkä. Alanis on oppinut säätämään elämäänsä ja uraansa enemmän erityisherkkyyden ehdoilla. Aivan loistava dokumentti oli Erityisherkät (Sensitive – The Untold Story), USA 2016, jossa mm. Alanis kertoi erityisherkkyydestään Elaine Aronin haastattelemana. Dokumentti oli katsottavissa Yle Arenassa pitkään. Nyt se lienee sieltä poistunut. Suosittelen lämpimästi, jos pystytte tuon dokumentin jostain kurkkimaan.

Alla oleva opas erityisherkkyyteen on loistava. Itse tulostin sen ja tutkailin ja täyttelin sitä. Siellä on esimerkiksi kohta myös ekstrovertti, introvertti vai ambivertti pohdinnoille. Huomasin yksi päivä, että anoppikokelas luki tulostamaani opasta. Se oli mielestäni mahtava juttu!

https://erityisherkat-fi-bin.directo.fi/@Bin/89aa7906b67ab4c26fa84e34018ee213/1548496741/application/pdf/171426/ea89b1_3a389ca10e7248fabcaee51774d7d49a.pdf

Alla linkki keskustelufoorumiin, jossa pohditaan mm. introverttiyttä ja erityisherkkyyttä:

http://www.introvertit.net/forum/viewtopic.php?t=150

Meitä erityisherkkiä on paljon, vähän kuin mutantit x-men elokuvissa. Olemme toistaiseksi olleet piilossa, mutta tietous erityisherkkyydestä ja sen tarjoamista upeista ulottuvuuksista kasvaa. Me emme ole yksin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *