TOP 8 vinkkiä erityisherkälle työelämään

14.11.2022 Yleinen

Työ on ollut mulle sellainen elämän osa-alue, jonka kanssa olen joutunut herkkiksenä tekemään töitä oikein hartiavoimin että löytäisin oikean balanssin jaksamisen ja rahan tienaamisen välille. 

Olen kerännyt tähän postaukseen vinkkejä herkkiksille työelämään liittyen Tom Falkenstein kirjasta. Siinä hän haastatteli erityisherkkiä miehiä ja kysy heiltä, että miten erityisherkkyys on vaikuttanut heidän työelämäänsä.

Olen lisännyt listalle myös omia ajatuksiani. Lista on satunnaisessa järjestyksessä. Osa vinkeistä tuntuu itsestäänselviltä, mutta niistä on hyvä muistuttaa niin usein kuin mahdollista! Enjoy 🙂 

  1. Säännöllinen työrytmi. Mitä säännöllisemmin pystyt työskentelmään, sitä helpompi homma on pitää balanssissa. Vältä ylitöitä ja jatkuvaa ruutujen tuijottelua myös vapaa-ajallasi. Mitä enemmän sinulla on kontrollia ja joustoa työtunteihisi liittyen, sen paremmin voit. Etsi mahdollisuuksia vähentää työskentelytunteja nykyisessä työssäsi tai etsi työ, jossa voit määrittää työtuntisi vapaammin.
  2. Lounastauot. Pidä ne säännöllisesti ja poistu työpisteeltäsi lounastaukojen aikana. Hakeudu mielellään paikkaan, jossa saat olla rauhassa ja rentoutua. Puhelin hiljaiselle, valot himmeämmäksi ja äänimaailma vaimeaksi. Eli tee kaikkea, joka vähentää aistiärsykkeiden syntymistä. Pienikin parinkymmenen minuutin rauhoittuminen keskellä työpäivää auttaa jaksamaan.
  3. Multitaskaaminen, vältä sitä. Tee asiat yksi kerralla loppuun asti ja sukella vasta sitten uuden tehtävän pariin. Tee vaikka lista tehtävien tärkeysasteiden mukaisesti ja sitten eikun listan kimppuun. Yksi asia kerrallaan.
  4. Uravalinta. Kokeile, testaa ja löydä sinulle sopiva ura. On todellakin ok vaihtaa työtehtäviä, firmaa ja jopa alaa, jotta se oma itselle sopiva työ lopulta löytyy. Monelle kuitenkin työ on vain tapa ansaita riittävästi rahaa elämiseen. Työ ja työympäristö ovat meille herkkiksille todella tärkeitä, jotta arkijaksamisemme on ylipäätään mahdollista.
  5. Intuitiivinen kyky aistia ja aavistaa muiden henkilöiden tunnetilat ja aistia intuitiivisesti se mitä he oikeasti haluavat on mieletön vahvuus. Ota siitä taidosta kaikki irti. Kun olet tekemisissä muiden ihmisten kanssa työpäivän aikana, niin muista tarvittaessa myös ladata akkujasi rauhallisessa tilassa päivän vilskeen käydessä kuormittavaksi.
  6. Avokonttorissa työskentely – vältä sitä. Ainakin omalla kohdalla avokonttorityöskentely  ja tapahtumat, jossa on paljon ihmisiä imaisevat voimat vähiin meganopeasti. Hommaa vähintään parhaat mahdolliset vastamelukuulokkeet ja työpiste mielellään niin, ettei muiden liikehdintä osu näkökenttääsi. Onneksi etätyö on mahdollista nykyään useissa työpaikoissa. Mitä enemmän ja joustavammin pääset itse vaikuttamaan työskentelyysi, sen jaksavampia päiväsi ovat.
  7. Hakeudu sellaisten firmojen ja ihmisten seuraan, joiden kanssa voit olla todella oma itsesi eikä sinun tarvitse peitellä herkkyyttäsi. Tunneälykkyys liiketoiminnassa on nouseva trendi ja onneksi tunneälytaitoja ja tunnelmanluontia koulutetaan nykyään työpaikoilla koko ajan enemmän.
  8. Anna itsellesi aikaa päätöksille ja mielipiteiden ilmaisulle. Herkkiksen syvällinen pohdiskelu ottaa aikansa ja hätäisesti tehdyt päätökset voivat olla myrkkyä. Kyky ottaa vastaan suuria määriä näkyvää ja hiljaista tietoa ja kyky luoda siitä hyviä päätöksiä voi kestää. Anna tälle asialle tarpeeksi tilaa ja aikaa.

Loppuun vielä loistava ajatus ja lainaus John-nimisen henkilön haastattelusta The Highly Sensitive Man -kirjasta: ”Free yourself from society’s expectations about how you should behave, what your preferneces should be or how you define success of happiness. Accept that you’¨re going to be following a different set of rules.”

Olisi mukava sparrailla ja haastatella erityisherkkiä miehiä siitä, miten te olette luovineet työelämässä ja millaisia vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia olette kokeneet. Ota rohkeasti yhteyttä ja jutellaan!

Rentouttavaa viikkoa teille kaikille ☀️ 🙏🏻

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *