Juhliminen ja erityisherkkyys

4.10.2023 Yleinen

Onko tuttua puuhaa: pohdit jokaisen juhlan alla, että haluatko todella mennä?

Eikä syy ole ettet nauttisi ystäviesi seurasta, vaan syy on se, että juhlat joissa on paljon ihmisiä, hälinää ja kaikenlaista muuta stimulaatiota, tuntuvat ylivoimaisilta.

Onneksi et ole yksin. Tänään luin mielenkiintoisen artikkelin näyttelijä Iina Kuustosesta, joka sanoitti haastattelussa hyvin miksei tykkää käydä juhlissa. Myös muistaakseni Holman Antti on kertonut samanlaisia kokemuksia podcasteissaan.

Juhlissa saatan kokea itseni ulkopuoliseksi, varsinkin illan edetessä ja ihmisten humaltuessa.

Onneksi olen tutustunut erityisherkkyyteen ja tunnen itseni paremmin nyt kuin nuorempana. Ymmärrän, ettei minun ei tarvitse juoda alkoholia tunteakseni itseni mukavaksi tai ollakseni osa joukkoa. Minusta siistimpää on olla läsnä tässä todellisuudessa, jokaisessa hetkessä ja astia sekä tuntea se mitä ympärillä oikeasti tapahtuu.

Tässä on viisi vinkkiäni herkkiksille, kun mietitte juhlimista:

  1. Valmistaudu etukäteen: Tiedä, mihin olet menossa. Jos mahdollista, vieraile juhlapaikassa etukäteen.
  2. Ota aikaa itsellesi juhlahumun keskellä: Jos tunnet itsesi kuormittuneeksi, hae rauhallinen nurkka ja ota pieni hetki itsellesi.
  3. Mukavuus ennen kaikkea: Pukeudu mukaviin vaatteisiin.
  4. Rajoita alkoholin käyttöä: Jos tunnet, että alkoholi vie sinut kauemmas itsestäsi, juo vettä tai mehua.
  5. Kuuntele itseäsi: Jos tunnet tarvetta lähteä aikaisemmin, tee niin. Sinun ei tarvitse selitellä itsellesi tai muille.

Herkkyys ei ole taakka, vaan voimavara. Seuraavan kerran kun juhlit, tee se omilla ehdoillasi tai jätä menemättä. Molemmat on tosi okei!

2 comments

  1. Liisa Olkku- Ruotsalainen sanoo:

    Taasen rehellistä, oivaltavaa tekstiä👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *