Uusi työ ja uudet tuulet erityisherkälle! Syksy on ollut aina minulle mieluisa vuodenaika. Jotenkin silloin, vaikka luonto lakastuu ja valmistautuu talveen, niin jotain uutta kuitenkin samanaikaisesti alkaa. Syksy on uudistumisen ja muutoksen aikaa.

Tälläkin kertaa syksy 2021 toi muutoksen elämääni. Kuten usein erityisherkkänä, muutostilanteet aiheuttavat suurta kuormitusta minulle ja niin kävi myös tällä kertaa. Vaikka muutos olisi mieluinenkin, niin silti kehoni käy ylikierroksilla totaalisen helposti. Nyt muutos sai minut valvomaan monta yötä putkeen, eikä uni meinannut tulla millään silmään. Tämä on niin tuttua minulle, oli muutos sitten melkein mikä tahansa.

Aloitin uudessa työssä 2021 ja mieleeni vyöryivät muistot edellisestä työstäni, joka vetäisi minut kahteen kertaan uupumukseen. Suorittaisinko taas itseni näännyksiin, roikkuisinko työtehtävässä joka ei sovi minulle vai tunnistaisinko tällä kertaa ajoissa vaaran merkit ja osaisinko olla itselleni armollinen?
Tein koko kesän kovasti töitä, että totuttelin mieltäni ja kehoani tulevaan uuteen työarkeen. Ajattelin paljon positiivisia asioita, joita muutos toisi tullessaan. Silti muutoksen voima pääsi taas iskemään turhankin kovaa. Onneksi kuitenkin sain alun jälkeen pakan kasaan ja unikin alkoi taas maistua, kun olin oppinut uuden arjen rytmin.

Muutokset ovat vääjäämättömiä elämän aikana. Niitä tulee, niitä menee. Nyt kun tunnen itseni paremmin, toivon että olen löytänyt tavan käsitellä muutoksia lempeämmin, armollisemmin ja uskallan viheltää pelin poikki, jos tilanne vaatii sellaista.
Anna itsellesi aikaa levätä, et missaa mitään tärkeää levon aikana. Tsemppiä kaikille muutoksiin ja pirteää syksyä teille.
Päivitys 10.2.2025 Mitä olen oppinut 2021 muutoksen jälkeen?
5 vinkkiä erityisherkälle uuden työn aloitukseen
1. Valmistaudu henkisesti jo ennen ensimmäistä päivää
Mieti, millaisia muutoksia uusi työ tuo tullessaan ja totuttele ajatukseen rauhassa. Luo itsellesi siirtymävaihe, jotta muutos ei tunnu liian äkkinäiseltä. Eli tee ennen uutta työtä henkistä ja fyysistä valmistautumista ja ole itsellesi armollinen uuden työn ekoilla viikoilla.
2. Vahvista positiivista ajattelua
Keskitä huomiosi siihen, mitä hyvää muutos tuo mukanaan. Kirjoita itsellesi muistilista uusista mahdollisuuksista ja vahvuuksistasi, joista on hyötyä uudessa työssä. Luota vahvuuksiisi! Ja usko pois, posin kautta on hemmetin paljon mukavampi työskennellä! Keskitä huomiosi siihen, mihin haluat energiasi menevän.
3. Anna itsellesi aikaa sopeutua
Uuteen työympäristöön ja rutiineihin totuttautuminen vie aikansa, ainakin minulta. Älä vaadi itseltäsi täydellistä suoritusta heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Tai älä ehkä vaadi sitä itseltäsi koskaan 🙂
4. Tunnista uupumuksen varomerkit
Seuraa omaa energiatasoasi. Jos huomaat uupumuksen merkkejä – kuten väsymystä, unettomuutta tai jatkuvaa ylivirittyneisyyttä – hidasta tahtia ja huolehdi palautumisesta. Tiedän, tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Mutta puutu tähän asiaan heti, tulet kiittämään itseäsi.
5. Panosta uneen ja palautumiseen
Muutos kuormittaa kehoa ja mieltä, joten riittävä lepo on erityisen tärkeää. Luo itsellesi rauhoittavat iltarutiinit ja pidä kiinni palauttavista hetkistä myös työpäivän aikana. Varasta aikaa itsellesi työpäivän aikana. Se tekee sinusta arvokkaamman työyhteisöllesi, kun jaksat taukojen avulla paremmin.

Antti, kirjoitat aina niin avoimesti . Lepoa ei pidä todellakaan vähätellä. Syksyn myötä luonto hiljenee ja sitten ” talviunille ”.
Kiitos Liisa!