Palautuminen ja erityisherkkyys

4.11.2023 Yleinen

Joskus on vain päiviä jolloin aistiärksykkeitä sataa niskaan hurrikaanin voimalla niin, että tapahtuu totaalinen väsähtäminen. Tuntuu siltä kuin yrittäisi uida valtavassa aallokossa tai tarpoa upottavassa suossa. Silloin on syytä päästä pötkölleen tai muutoin palautumaan. Herkkiksille palautuminen on välttämättömyys – ei ylellisyyttä.

Tässä muutama vinkki palautumiseen:

Vinkki 1: Luonnon rauha

Olen aina kokenut syvää yhteyttä luontoon. Siksi vietän joka päivä aikaa luonnossa, jos se vain on mahdollista. Luonnon äänet ja rytmit auttavat minua nollaamaan mieleni ja palaamaan tasapainoon.

Vinkki 2: Äänimaailman räätälöinti

Äänimaailman tietoinen räätälöinti voi olla herkkikselle näppärä keino palautua. Kaaoksen keskellä, oli se sitten avokonttori, paljon ihmisiä ympärillä tai vaikkapa meluisa katu, luon rauhoittavaa äänimaisemaa käyttämällä vastamelukuulokkeita. Usein kuuntelen sateen ropinaa tai vaikkapa laineiden liplatusta.

Vinkki 3: Luova purkautuminen

Olen aina tehnyt jotain luovaa ja vasta nyt tajuan, että se on ollut yksi tapa luoda itselleni palautumisen elementtejä. Luova toiminta – oli se sitten kirjoittaminen, maalaaminen, leffan tekeminen, kuvaaminen, soittaminen – mahdollistaa tunteiden käsittelyn ja antaa sisäiselle maailmalle äänen. Luova prosessi itsessään on meditatiivinen ja voi auttaa vähentämään stressiä, sillä se vaatii läsnäoloa ja hetkessä elämistä, mikä puolestaan auttaa rauhoittamaan mielen.

Herkkyys on voimavara, kunhan muistamme antaa itsellemme tässä suorituskeskeisyyttä ihanoivassa maailmassa luvan hengähtää ja palautua, ihan joka ikinen päivä.

Tässä vielä linkkejä postauksiini, jossa olen käsitellyt palautumista eri näkökulmista:

Kovat äänet ja erityisherkkyys

Rauhoittuminen ja erityisherkkyys

Luovuus ja erityisherkkyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *