Erityisherkkä mies

17.6.2021 Yleinen

Tietopaketti erityisherkät miehet -aiheesta!

Olen pyöritellyt erityisherkkyyttä miehen näkökulmasta blogissani ja muutaman vuoden ajan. Tässä artikkelissa kerron lyhyesti, mitä on olla erityisherkkä mies. Tapoja siihen on varmasti yhtä monta kuin on erityisherkkiä miehiäkin.

Tässä postauksessa olen upottanut avainsanojen kohdalle linkkejä kirjoittamiini postauksiin herkkyyteen liittyen miehen näkökulmasta ja muihin hyödyllisiin herkkyyytä käsitteleviin linkkeihin. Eikun klikkailemaan ja vain herkkyystaivas on rajana!

Tutkimusten mukaan noin 20-25 % ihmisistä on erityisherkkiä. Meikäläisen kohdalle tuo arpa osui.

Tajusin olevani erityisherkkä luettuani Elain N. Aronin HSP-kirjan. Moni asia loksahti kohdalleen ja luin innostuneena lisää mm. Suvi Bowellanin kirjasta. Kuten monilla muillakin herkillä, minulle tuli helpottunut olo, vihdoin ymmärsin itseäni paremmin, en ollut yksin ja avaimet parempaan elämään olivat käsissäni. Olisi muuten todella hienoa, jos herkkyydestä kirjoitettaisiin miehen näkökulmasta kirja!

Herkkyys on vaikuttanut minuun elämäni joka osa-alueella työelämästä harrastuksiin, parisuhteesta perhe-elämään ja asumiseen.

Työelämä. En ole ole osannut palautua tai oikeastaan ymmärtänyt, että tarvitsen normaalia enemmän palautumisaikaa vilkkaiden työpäivien jälkeen. Sen minulle opetti vasta pari burn outia. Tein 17 vuotta myyntityötä, enkä ole koskaan ollut äijämäinen tykittelijämyyjä vaan tein myyntityön omalla tavallani. Välillä tuli menestystä, välillä ei. Olen huomannut, että joku luovempi ala sopisi minulle paremmin. Tärkeintä minulle on vapaus hallita ja päättää työaika- ja -paikka. Myös muut herkät miehet ovat tuskailleet ja löytäneet lopulta heille sopivaa työtä.

Parisuhde. Arvostan, että kumppani ymmärtää erityistarpeeni eli lähinnä sen, että tarvitsen päivittäin omaa rauhaa. Vilkasta perhe-elämä voisi olla aika uuvuttavaa. Omia lapsia minulla ei ole, mutta on silti upeata ollut seurata tyttöystävän lapsen kasvamista. Instagramissa seurailen paljon erityisherkkien postauksia. Mm. Arjenpohdintoja ja Miesplus -profiileista on ollut iloa. Myös Hidasta Elämää -sivustolta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita herkkyydestä.

Harrastukset jaan tässä artikkelissa urheiluun ja luovaan tekemiseen.

Olen rakastanut liikkumista lapsesta asti. Huomasin jo silloin, että joukkuelajit ovat minulle jollain tapaa raskaampia ja yksilölajit sopivat minulle paremmin. Nykyään rakastan luonnossa liikkumista ja matalasykkeistä urheilua, kuten kävelyitä ja leppoisaa pyöräilyä. Tykkään kyllä positiivisesta adrenaliinista eli siitä mitä urheilu parhaimmillaan tuottaa. Sen jälkeen keho kylläkin käy täysin ylikierroksilla ja kestää kauan että rauhoitun.

Luonto ja vesi ovat minulle tärkeitä.

Olen harrastanut musiikkia jo lapsesta asti. Sellonsoitto ja orkesterit aiheuttivat aikaan kakofonian päässäni. Aistiärsykkeitä kyseisessä lajissa tuli paljon. Olen myös esiintynyt laulajana ja heti alusta asti huomasin, että keikoilta palautuminen vaati kohdallani useita päiviä. Unta en keikan jälkeen ole saanut oikeastaan koskaan. Viime vuosina olen löytänyt kirjoittamisen ja se tuntuu sopivan minulle kuin nenä päähän!

Äijäily ei ole koskaan ollut My Cup of Tea. Mökkiviikonloput ja äijäreissut ryyppäilyineen ovat minulle rankkoja ja viihdyn sellaisissa tilanteissa yhden illan. Sen jälkeen sensory overload on tapissaan ja kehoni menee sekaisin. Ennen erityisherkkyyteen tutustumista ajattelin, että mikä minussa on oikein vikana. Nyt olen tämän asian kanssa sinut.

Vesiputouksien äärellä on mukava viettää aikaa.

Herkkyys on erottamaton osa minua. Olen kuvaillut herkkyyttä miehen näkökulmasta jo muutaman vuoden ajan tällä sivustolla ja olen iloinen ja kiitollinen jokaisesta, joka on saanut lisää tietoa tästä aiheesta. Ollaan kaikki sellaisia kuin olemme.

Mukavaa kesää!

2 comments

  1. Liisa Olkku- Ruotsalainen sanoo:

    Ollaan kaikki sellaisia kuin olemme – suuri elämä viisaus. Eläminen hissukseen, luonto , niistähän on hyvä nauttia. Olet , Antti aina niin rohkea ja avoin – arvostan !!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *