Tämä blogikirjoitus käsittelee erityisherkkien kykyä aistia ja luoda tunnelmaa työpaikoilla. Teksti tuo esiin, kuinka herkkyys on voimavara, joka voi auttaa organisaatioita parantamaan työilmapiiriä, vahvistamaan psykologista turvallisuutta ja edistämään yhteenkuuluvuudentunnetta.
Me herkkikset aistimme, imemme ja tunnemme, josku jopa taikuuden lailla, ympäristömme pienimmätkin vivahteet. Saamme herkän hermostosysteemimme ansiosta nanosekunnissa selville mikä tunnelma on tilassa johon saavumme. Näemme pienimmästäkin mirkoeleestä, mitä ihminen vierellämme oikeasti fiilailee.
Erityisherkkyys ja tunnelmanluonti ovat kaksi asiaa, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi työpaikkojen tehokkuuteen, psykologiseen turvallisuuteen ja monimuotoisuuteen. Tunnelmanluonnilla tarkoitetaan erilaisten tekijöiden yhdistämistä niin, että työpaikalla syntyy positiivinen ja innostava ilmapiiri. Ja tässä me herkkikset tunnumme olevan vielä lähes käyttämätön luonnonvara.
Meidän herkkisten mikroskooppisella fiilisten aistimistarkkuuden avulla duunipaikat voisivat oppia huomaamaan erilaisia näkökulmia ja tarpeita työyhteisössä ennen kuin ne edes ovat valtavirralla tiedossa. Herkkikset voivat auttaa näin luomaan inklusiivista ja tasavertaista työpaikkaa, jossa jokaisen ääni tulee kuulluksi ajoissa. Yrityksillä olisi mahdollisuus siirtyä reaktiivisesta konflikteihin ja ongelmiin reagoimisesta proaktiiviseen hyvän ilmapiirin luomiseen.

Tunnelmanluonnin kruunaamaton kuningatar on Marjo Rantanen. Jos sinulla on mahdollisuus, niin mene ihmeessä kuuntelemaan hänen inspiroiva esityksensä tunnelmanluonnista. Pääset myös nopsasti nauttimaan Marjon ajatuksista tunnelmanluonnista tilaamalla jonkun Marjon kolmesta kirjoittamasta tunnelmanluontikirjasta.
Marjo Rantasen mukaan kolme tärkeintä asiaa tunnelmanluonnissa ovat yhteisöllisyys, vuorovaikutus ja ihmisten kuunteleminen. Kun nämä kolme asiaa toteutuvat, syntyy luonnollisesti positiivinen ja kannustava ilmapiiri, joka edistää työpaikan tehokkuutta, psykologista turvallisuutta ja monimuotoisuutta.
Hyvätunnelmaista sunnuntaita teille kaikille 🙂

Päivitys 17.2.2025
Erityisherkkä työpaikan ilmapiirin muovaajana – 3 tapaa vaikuttaa
Työpaikan ilmapiiri ei synny itsestään – se muotoutuu vuorovaikutuksesta, psykologisesta turvallisuudesta ja siitä, miten hyvin ihmiset tulevat kuulluiksi.
Erityisherkät voivat olla avainasemassa tunnelmanluojina, sillä he huomaavat ilmapiirin muutokset muita nopeammin. He myös huomaavat mahdolliset epäkohdat, myrkkypesäkkeet ja myös hyvän fiiliksen keitaat erittäin hyvin. Juuri ne asiat joista työpaikan kannattaa joko päästää irti tai vahvistaa.
Jos olet herkkiksenä miettinyt, että miten juuri minä voisin jeesata työyhteisöäni ja tehdä itseni sekä muiden olemisen paremmaksi, niin tässä 3 tapaa, joilla erityisherkkä voi vaikuttaa työyhteisöönsä:
1 Aisti ilmapiirin muutokset ajoissa – Erityisherkkänä huomaat, milloin työpaikalla on kireä tunnelma tai epävarmuutta. Rohkaise avointa keskustelua ja pyri edistämään positiivista työilmapiiriä. Jos avoin keskustelu ei ole mahdollista, tai sitä katsotaan kieroon, niin silloin kannattaa ottaa hatkat jollain aikavälillä.
2 Vahvista vuorovaikutusta ja yhteenkuuluvuudentunnetta – Jokaisen ääni ansaitsee tulla kuulluksi. Tue avointa kommunikaatiota ja auta työyhteisöä ymmärtämään erilaisia näkökulmia. Meitä herkkiksiä on tutkimusten mukaan se noin 20 %. Yritysten henkilötuotannontekijäkomponentista jää käyttämättä valtava potentiaali, jos ei ymmärretä, että kaikki eivät ole samasta muotista.
3 Ennakoiva tunnelmanluonti – Työpaikoilla tulisi siirtyä reaktiivisesta johtamisesta proaktiiviseen ilmapiirin kehittämiseen. Erityisherkät voivat olla tässä tärkeässä roolissa, sillä he näkevät ja kokevat asiat ennen kuin muut huomaavat ne. Me herkkikset olemme kuin naava metsässä!
Kun työpaikoilla tunnistetaan tunnelman merkitys, työilmapiiri paranee ja ihmiset voivat paremmin – ja se näkyy myös työn laadussa ja tehokkuudessa.

Erityisherkät ovat työelämän näkymättömiä tunnelmanluojia – hyödynnä tätä lahjaa ja tee työpaikastasi parempi.