Unettomuus ja erityisherkkyys

31.7.2022 Yleinen

Herkkänä ihmisenä olen ymmärtänyt, että kokonaisvaltianen elämän rytmittäminen on toimintakykyni kannalta hyvin tärkeää. Yksi keskeisimmistä asioista on arjen kuormituksen pitäminen minulle sopivana. Siihen liittyy olennaisesti uni ja sen laatu.

Jouduin kättelemään Unettomuutta ensimmäisiä kertoja reilu kolmekymppisenä burn out -karkeloissani. Sen kättelyn olisin mieluusti jättänyt tekemättä. Stressin jyrätessä voimakkaimmillaan pystyin enää nukkumaan muutamia tunteja yössä ja ne muutamatkin tunnit olivat todella katkonaisia. Olin romahtamispisteessä ja pelkäsin, että joudun sairaalaan suljetulle osastolle. Onneksi pääsin loistavan lääkärin hoteisiin, joka selvitti kärsivällisesti unettomuuteni ja stressin taustat. Sain toki pahimpaan unettomuuteeni opiattipohjaisia lääkkeitä viiden päivän ajalle. Tarkoitus oli päästä nopeasti takaisin edes jonkilaiseen unirytmiin. Ne lääkkeet eivät sopineet minulle ollenkaan ja olen kiitollinen, että se viisi päivää riittivät kohdallani.

Luonto on tärkeässä roolissa mitä tulee rauhoittumiseeni. Luontokosketuksen jälkeen myös uneni laatu on useimmiten hyvä 🙂

Sen jälkeen toipuminen ja uuden unirytmin opettelu olikin sitten kovaa ja sitkeyttä vaativaa puuhaa. Aluksi jätin sinisen valon tuijottelun iltayhdeksään. Sen jälkeen pimensin asunnon, jotta melatoniini pääsisi helpommin tekemään sille tarkoitetun työnsä. Söin myös iltapalan aina tiettyyn aikaan ja pidin sen mahdollisimman kevyenä. Tätä rutiinia toistin pitkään, kunnes siitä tuli tapa.

Minulle unettomuuden kukistamiseen auttoi uuden päivärytmin opetteleminen: Säännöllinen ruokailu ja eritoten iltapalan nauttiminen ennen kello yhdeksää oli tärkeä oivallus. Samoin se ymmärrys että alkoholi, nikotiini ja kofeiini sotkivat kehoani sangen tehokkaasti ja aiheuttivat univaikeuksia. Samalla toksisesta työstä irtipäästäminen auttoivat minua kohti parempaa elämää. Toki jouduin useita kuukausia odottamaan, että sain asioita järjestymään kohti terveellisempää tulevaisuutta. Vähitellen toistamalla liikkumisen, syömisen ja arjen rutiineja, sain unirytmini takaisin ja olen siitä todella kiitollinen.

Tieteellistä tutkimusta on unesta tehty ja paljon. Itse uskon, että nukkumiseen liittyvät asiat ovat hyvin yksilöllisiä. Se mikä sopii minulle, voi jollekin toiselle toimia aivan eri tavalla. Altistaako herkkyys sitten unettomuudelle? No ainakin se antaa potentiaalisesti liiankin hyvän alustan unettomille öille. Herkän mieli kun käy kierroksilla jos jonkimoisista asioista ja ajatuksista. Toivotan paljon positiivisia asioita teille kaikille 🙂

Lokoisia unia teille kaikille ja aurinkoisia fiiliksiä päiviinne!

2 comments

  1. Liisa Olkku- Ruotsalainen sanoo:

    Kiitos taas Antti jakamisesta ! Meri teki toivottavasti hyvän olon.

    • admin sanoo:

      Meri ja saari olivat aivan huippua ja tekivät todella hyvää. Kaunis paikka. Ja uni maistui 🙏🏻☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *