Sympatikotonia ja erityisherkkyys

8.9.2020 Yleinen

Erityisen herkkä ystäväni vinkkasi minulle Anna-lehdessä olevan artikkelin sympatikotoniasta. Luin sen ja osui ja upposi. Niin usein kehoni on käynyt ja suorastaan pauhanut ylikierroksilla, etten ole enää vuosiin pysynyt laskuissa mukana.

Luonnon äärellä matalasykkeinen liikunta sopii minulle

Minulla meni pitkään, jopa puolitoista vuotta burn outini jälkeen, kun sain takaisin kehooni rauhan tunteen. Ja ai että, se oli uskomaton fiilis. Tein intuitiivisesti ja lääkärin ohjeiden mukaisesti oikeita asioita, jotta toipumiseni mahdollistui.

Pidin liikunnan useimmiten matalasykkeisenä, poistin arkielämästäni stressin aiheuttajan eli työn, joka ei sopinut minulle. Muutin nukkumis- ja syömisrytmejäni säännöllisemmäksi. Ja viime aikoina olen siivonnut ruokavaliostani haitallisia aineita pois. Alkoholi, kofeiini ja nikotiini ovat jo pitkään olleet ei toivottujen aineiden listallani ja kasvikset, kala sekä vaalea liha ovat tuoneet parempaa fiilistä aikaisempaan ruokavaliooni verrattuna.

Kävely luonnossa rauhoittaa parhaiten, vaikka kerta-annos jäisikin alle puoleen tuntiin. Luonto maadoittaa ja rauhoittaa.

Kun katsoin Anna-lehden artikkelissa olevaa listaa sympatikotoniassa ilmenevistä hermoston yliaktiivisuuden oireista, melkein kaikki kohdat osuivat ja selittivät lisää monia kummallisia asioita itsestäni.

Olenkin pyrkinyt hakemaan arkeeni sellaisen rytmin ja ympäristön, että pystyn elämään minulle sopivampaa, iisimpää elämää. Vältän kaikin mahdollisin keinoin, etten ajaudu enää rauhattomuuden fiilikseen, joka oli vallitseva olotilani vuosia. Se oli ajaa minut hulluksi. Siksi valitsen huolella tulevan työni, koska se osa arjesta on ratkaisevassa roolissa hyvinvointini kannalta unohtamatta rauhallista kotiympäristöä ja helppoa pääsyä luonnon äärelle.

Tsemppiä kaikille eh:ille ja löytäkää itsellenne sopivia keinoja välttää ylivirittyneisyys. Se auttaa tasapainoisempaan ja aivan huikean paljon mukavampaan elämään. Olette ansainneet sen. Te olette upeita, te ette ole yksin, sillä meitä on muitakin.

Veden äärellä tunnen rauhaa. Mukavaa viikkoa kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *