Muutostilanteet, käännekohdat ja erityisherkkyys

9.4.2022 Yleinen

”Tämän harjoituksen tarkoituksena on auttaa sinua pysähtymään itsesi äärelle ja tutkia omaa erityisherkkää elämääsi.”

Tämä on erittäin hyvä! Juuri tätä tarvitsen, sillä taas kerran elämässäni on murroskohta, uusi työ, ja arki tulisi saattaa mahdollisimman hyvään tasapainoon ettei uupumisen kokemukset kohoaisi taas horisonttiini mustina myrskypilvinä. Oli suorastaan mahtava ihme, että Eloaherkkyydellä otti minuun yhteyttä kaupallisen yhteistyön merkeissä juuri tämän vuoden alussa. 

Ensinnäkin maailma on valtaisassa muutostilanteessa, joten myös ulkoisia stressitekijöitä on tavalla tai toisella päästävä vaimentamaan jotta pystyn ylipäätänsä toimimaan. Toiseksi uusi työni ja arki on otettava haltuun, jotta pystyn täysipainoiseen elämään unohtamatta rakasta kirjoittamisharrrastustani ja läheisiäni. 

”Tarkoitus on harjoitteen avulla kiinnittää huomiota muutamaan hyvinvointiisi vaikuttavaan osa- alueeseen ja löytää niistä mahdollisesti uusia hyvinvointiasi lisääviä tapoja arkeen.” Hyvä hyvä, juuri tälläisen pysähdyksen olen tehnyt viimevuosina suurissa muutostilanteissa ja on ihana tehdä se strukturoidusti, askel kerrallaan, lempeästi itseäni kuunnellen.

Pysähdyin viikon aikana neljänä ihanana aurinkoisena hetkenä. Varasin aikaa arjen keskelle ja tein havaintoja ja muistiinpanoja harjoituksen mukaisesti.

Harjoitteessa on selkeät ohjeet

Luontoyhteys.

Aloitin viikkoni ja harjoitteen luontoyhteydellä, sillä luonnossa oleilu oli ikävä kyllä jäänyt pitkän ja puuduttavan talven jalkoihin.

”Erityisherkät aistivat kaikkea ympäristöään vahvasti.” ja se on kohdallani enemmän kuin totta. Talvi oli raskas, korona oli raskas ja olin kadottanut halukkuuteni lähteä runsaan lumimäärän ja ainaisen pimeyden takia ulos luontoon, joka on ollut aina akkujani eniten lataava asia. 

”Aloita ihan vain menemällä paikkaan, jossa on mahdollisimman paljon luontoympäristöä. Varsinaisesti mitään ei tarvitse tehdä, keskity havaitsemaan ympäristöä ja itseäsi.”

Hakeuduin pitkästä aikaa veden äärelle, enkä tehnyt juuri mitään ja kyllä se teki hyvää. Luontoa enemmän kiitos ja minua alkoi kiinnostaa luontoharjoitteet, joita myös Eloaherkkyydellä tarjoaa. 

Aurinko ja luonto ovat lyömätön yhdistelmä rentoutumiseen ja stressin poistamiseen!

Ajankäyttö ja palautuminen.

Keskellä viikkoa pysähdyin yhtenä aamuna ja uppouduin harjoitteessa oleviin kysymyksiin ajankäytöstä ja palautumisesta ennen työpäiväni alkamista. Vastaaminen oli silmiä avaava ja huomasin, että minulla on aikaa ja resursseja tällä hetkellä tehdä haluamiani asioita huomattavasti enemmän kuin muutama vuosi sitten. Olen ottanut rohkeita askeleita unelmiani kohden ja otan niitä jatkossakin. Hämmentävää oli huomata, kuinka pitkälle olen päässyt entisestä, vaikka tekemäni muutokset juuri sillä hetkellä ovat olleet vain pienempiä kokonaisuuksia, tuntuneet sillä hetkellä pieniltä. Palautumiseen minulla on riittävästi aikaa tällä hetkellä ja hyvä niin.

Tämä kakku oli täysi kymppi!

Syklisyys.

Perjantaina tartuin harjoitteen kolmanteen elementtiin, syklisyyteen. Hassua, uudessa työssäni olen osallistamisen ja sosiaalisen vastuullisuuden parissa ja siellä olemme kehittäneet uuden palvelun, jonka keskeinen elementti on syklinen osallistaminen yrityksissä. Tämäkin harjoitus tuki alkuviikosta herännyttä oloa siitä, että olen ehdottomasti oikealla polulla ja onnistunut tuomaan arkeeni minua palvelevaa rytmiä työn, palautumisen ja vapaa-ajan välillä. Vaikka syklisyys ja toistot ovat olleet minulle aina helpohkoja, niin silti harjoituksessa olleet kysymykset paljastivat myös kehittämistä vaativat kohdat, jotka itse asiassa vaikuttavat jokapäiväiseen tekemiseeni ja hyvinvointiin paljon. Nyt tiedän miten pystyn entisestään korjaamaan kurssiani paremmaksi. Harjoituksessa ollut lause ”Että tavoitteena olisikin jatkuva tasapaino” puhutteli minua paljon ja pohdin sitä, miten tähän tilanteeseen pääsen pysyvästi. 

Odotan jo kesää!

Rajat.

Viinkoloppuna pysähdyin neljännen kerran tämän viikon aikana pohtimaan menessä olevaa henkilökohtaista muutosta ja maailman kuohuja.

Tämän asian kanssa olen kipuillut aina paljon. ”Toisten tarpeiden hyvittäminen oman hyvinvoinnin kustannuksella.” -ajatus lipsahtaa turhan usein elämään. Millaista elämä todella olisi, jos ajattelisi oman hyvinvointinsa siksi tärkeimmäksi kruunuksi, jota vaalia? Pystyisikö sitä sitten antamaan muille paljon enemmän. Harjoituksen tässä osiossa oli rohkeita vinkkejä, joista lempeästi otan tukevamman otteen nyt tulevana keväänä, kesänä ja loppuvuotena. On mielenkiintoisen jännittävää nähdä, mihin polkuni vie.

Eloaherkkyydellä Elinvoimainen Erityisherkkä -hyvinvointiharjoite on superhyvä ja auttoi minua elämäni kuohujen keskellä suuntaamaan kohti balanssia, kohti eritysherkkyyden ydintä, sujuvaa ja sopivasti kuormittavaa arkea. Suuren suuri kiitos harjoituksesta Miralle! 

Tämä harjoitus sopii hyvin suuriin muutostilanteisiin ja myös ulkoisten ärsykkeiden, kuten maailmantilanteen hallintaan. Harjoituksen avulla saa selkeämmän kuvan siitä, millaisella kielekkeellä tai tukevalla polulla sitä oikein seisoo. Harjoite on myös erinomainen erityisherkkyyteen tutustumiseen ja olisin toivonut, että omalle kohdalle tämä harjoite olisi osunut jo aikoja sitten. Monilta mustelmilta olisin välttynyt.

Mitä enemmän pystyn valjastamaan herkkyyden voimat käyttööni, sitä parempi. Mukavaa viikonloppua!

2 comments

  1. Liisa Olkku- Ruotsalainen sanoo:

    Minun sanoilla: armahda myös itseäsi, saa olla positiivisen itsekäs. Meri, hiljaisuus. Tässä ja nyt – elämä kantaa.
    Kiitos, Antti !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *