Turvasatama ja erityisherkkyys

31.3.2019 Yleinen

Ensimmäisen paniikkikohtauksen saatuani olen alkanut hakeutua alitajuisesti sellaiseen kehon ja mielen tilaan, jossa on turvallista olla. Löytämään tien minun turvasatamaani. Arkiympäristössäni hakeudun päivittäisen aistiärsykehöykytyksen jälkeen lenkille. Se on helppo tapa rauhoittaa mieltäni. Lenkillä saan pääsääntöisesti turvallisen olon itselleni aikaiseksi ja tämän olon avulla pärjään taas seuraavan arkipäivän aistitulvaan asti.

Kotini on linnani ja ennen kaikkea turvasatama #1

Mutta mikä on minulle turvasatama? Tämä Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevan upean oven kolkutin vangitsi katseeni. Siellä on jonkun koti. Jonkun turvasatama. Viimeisin oma, juuri omiin tarpeisiin remontoitu kotini, oli minulle tärkeä ja upea turvasatama. Burn outtini jälkeen silloinen turvasatamani vaihtoi omistajaa elämäntilanteeni muutoksen takia. Uupumiseni ja siitä toipumisen jälkeen elämäntilanteeni on viime vuosina ollut sellainen, että oman juuri minulle tehdyn kodin saaminen on ollut mutkien ja esteiden päässä. Olen siis matkalla kohti uutta turvasatamaani. Se voisi olla vaikkapa talo merenrannalla.

Ennen sidoin turvallisuuden ja rauhoittumisen aika vahvasti johonkin paikkaan. Yleensä kotiini. Nykyään erityisherkkyyden tajuttuani ja siitä opittuani, olen osannut luoda turvallisuuden tunnetta myös muuallakin kuin kotonani.

Bergshagenin mystisen turvallinen ja rauhoittava miljöö

Turvallisuuden tunnetta olen löytänyt matkoillani eri paikoista. Kuten esimerkiksi ihanasta Bergshagenista Iniöstä. Meren äärellä saaristossa mieleni ja kehoni lepäävät ja saavat suurta hyvää energiaa. Myös puutarhoissa viihdyn usein paljon. Madeiralla ihastuin saaren vehreään luontoon ja upeisiin puutarhoihin. Ihanne tilanne kohdallani lienee siis se, että kotini yhteydessä olisi upea puutarha. Tarvitsen turvasataman, jotta palaudun aisteja rasittavista arkielämän tilanteista. Turvasatama on mielentila. Onneksi turvallisuuden tunnetta voi oppia luomaan paikasta riippumatta. Monet käyttävätkin kehon ja mielen tasapainon saamiseksi joogaamista ja meditaatiota.

Oheisen linkin tekstissä erityisherkkä mies kertoo oman kokemuksensa erityisherkkyyden löytämisestä ja mm. siitä, että hän tarvitsee paljon palautumisaikaa. https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000005553676.html

Minulle turvallisuutta luovat myös arkirutiinit. Marjat kuuluvat iltaiseen rutiiniini. Taidanpa lähteä niitä nyt nauttimaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *